Achtergrond

Arie Nijgh en Leon Heijmans staan al geruime tijd bekend in de Duin- en Bollenstreek als het zingende duo Los Zand. In juni 1996 begonnen Arie en Leon hun muzikale vriendschap via de band Taboo. Taboo maakten een paar nummers, maar er stond geen toekomst voor Taboo in de sterren. In oktober van hetzelfde jaar kwam er een einde aan Taboo en werd het duo Los Zand geboren.

Na twee repetitieavonden gaf Los Zand hun eerste try-out. Een inmiddels lange reeks optredens op feesten, bruiloften en partijen in de Zuidhollandse regio volgde.

In 1998 viel de eer aan Los Zand om op te treden in het voorprogramma van De Dijk. Slechts bewapend met een gitaar en Nijghs rauwe stemgeluid, brachten zij behalve een aantal covers hun eigen nummer 'De Sterren'.

'De Sterren' speelt een belangrijke rol in de muzikale relatie van Arie en Leon. Dat nummer en de mateloos enthousiaste reacties die het duo kreeg, was de aanzet om zich helemaal in te zetten voor een carrière in de muziek. Hierdoor hebben ze een aantal tv en radio-optredens achter hun naam staan waar menig amateurband jaloers op is (o.a. Kopspijkers, Spijkers met Koppen, TV-West, radio Noordzee).

Als duo wordt Los Zand wel vergeleken met Acda & De Munnik, maar wat betreft de stem van Arie Nijgh moet men het eerder zoeken in de richting van Blof. Arie: "Acda & De Munnik hebben het principe van twee stemmen en een gitaar natuurlijk niet uitgevonden, maar ik vind het prima als we er mee worden vergeleken. Soms krijg ik te horen dat mijn stem lijkt op die van de zanger van Bløf, Paskal Jakobsen. Dat beschouw ik als een groot compliment!"

Enkele jaren geleden is Los Zand aangevuld met Joost Zecha (drummer), Marko van der Beek (toetsenist) en Steef van der Linden (bassist). De muziekstijl is nog steeds hetzelfde gebleven. Het grote verschil is dat alles een stuk voller klinkt met een volledige band. Soms wordt de band ook aangevuld met blazers. Het repertoire van Los Zand is zeer divers. Van Nederpop tot rock en van disco en soul tot Hollandse meezingers. De kracht van de band ligt dus niet alleen bij de band zelf maar is ook de keuze van de nummers met een hoog meezinggehalte. Los Zand staat dus garant voor een avond feest waarbij behalve gedanst ook (keihard) meegezongen wordt.